Στο εργαστήριο αυτό οι δραστηριότητες που προσεγγίσαμε είχαν στόχο να κατανοήσουν τα παιδιά την αξία της διαφορετικότητας, μέσα από το πρίσμα των ατόμων που αντιμετωπίζουν κάποια αναπηρία. Να αποκτήσουν ενσυναίσθηση, να κατανοήσουν ότι είναι άτομα που έχουν τις ίδιες ανάγκες όπως όλοι οι άνθρωποι και να τα αποδεχτούν(συμπερίληψη) αναγνωρίζοντας την αξία τους ως υπάρξεις μοναδικές.

Δραστηριότητες υλοποιήθηκαν και κατά τη διάρκεια των Αγγλικών

Με ψυχοκινητικά και βιωματικά παιχνίδια προσεγγίσαμε την αναπηρία της τύφλωσης. Εκπαιδεύσαμε την αίσθηση της αφής μας και δημιουργήσαμε δεσμούς εμπιστοσύνης μεταξύ μας.

Προγραμματίστηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο νηπιαγωγείο μας από το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος στα πλαίσια του προγράμματος “Αγαπάμε Σκύλους Οδηγούς” όπου τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να μάθουν για τον τρόπο που γράφουν και διαβάζουν οι τυφλοί (σύστημα Braille) να χρησιμοποιήσουν το λευκό μπαστούνι, να χαιδέψουν την ex guide dog IRMA και να την οδηγήσουν.

Την επόμενη ημέρα της επίσκεψης προσεγγίσαμε τη γραφή braille. Τα παιδιά είδαν τη γραφή, σχημάτισαν το αρχικό του ονόματός τους με το σώμα τους και το έγραψαν με τη γραφή braille.

Αγγίξαμε την αναπηρία της κώφωσης και μέσα από βιωματικά παιχνίδια τα παιδιά γνώρισαν τη νοηματική γλώσσα. Σχημάτισαν το αρχικό τους γράμμα στη νοηματική

Τέλος, προσεγγίσαμε την κινητική αναπηρία. Τα παιδιά γνώρισαν πώς λειτουργούν οι άνθρωποι που δεν έχουν κάποιο μέλος του σώματός τους ή βρίσκονται σε αναπηρικό καροτσάκι και ζωγράφισαν με το στόμα.