Ένας κύκλος εκπαίδευσης δύο χρόνων φθάνει στο τέλος του για τα νήπια που αποφοιτούν από το σχολείο και ετοιμάζονται για τη φοίτηση στο δημοτικό. Για τα ίδια τα παιδιά αλλά και για τους γονείς αυτή η μετάβαση αποτελεί ορόσημο καθώς πρόκειται για το πρώτο επίτευγμα που καταφέρνουν σε σχολικό πλαίσιο.

Αρκετοί γονείς βλέπουν με δέος τη μετάβαση στο δημοτικό, γιατί διάφορες ανησυχίες κατακλύζουν το μυαλό τους:

  • Πώς θα το πείσω να διαβάζει;
  • Πώς θα μάθει να προστατεύεται από τα πειράγματα των μεγαλύτερων παιδιών;
  • Θα είναι ικανό να προσέξει τα πράγματά του;
  • Θα έχει αρκετό χρόνο για να φάει το κολατσιό του;
  • Πόσο χρόνο θα πρέπει να αφιερώνουμε για την καθημερινή μελέτη;

Οι παραπάνω ανησυχίες είναι αναμενόμενες, αλλά καλό θα είναι να τις κρατούν οι γονείς για τον εαυτό τους και να μην τις φορτώνουν στα ίδια τα παιδιά. Αντ’ αυτού, οι γονείς χρειάζεται να προετοιμάσουν τα παιδιά τους για τις συνθήκες της σχολικής καθημερινότητας με απλά λόγια, χωρίς φοβέρες και ακραίες συναισθηματικές εκφράσεις.

Η καλή προετοιμασία των παιδιών θα ξεκινήσει από το καλοκαίρι υιοθετώντας ένα σταθερό πρόγραμμα αφυπνίσεων το πρωί και κατακλίσεων το βράδυ ώστε να προσαρμοστεί ο κιρκάδιος ρυθμός των παιδιών. Παρομοίως, χρειάζεται να εφαρμόσετε ένα σταθερό διατροφικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες περιόδους μικρών γευμάτων παρόμοιων με τα σχολικά διαλείμματα. Κατά τη διάρκεια όλων των γευμάτων προτείνεται η αποφυγή της χρήσης οθονών, γιατί αυτές αποσπούν την προσοχή των παιδιών και παρατείνουν τη χρονική διάρκεια του γεύματος.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού μοιράστε αρμοδιότητες στα παιδιά, όπως να μαζεύουν τα παιχνίδια και τα υπόλοιπα πράγματά τους. Παιδιά που ασχολούνται με την οργάνωση του προσωπικού χώρου και αντικειμένων είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν επιμελή συμπεριφορά και στο δημοτικό.

Τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου πηγαίνετε με τα παιδιά επίσκεψη στο σχολείο προκειμένου να εξοικειωθούν τόσο με το ίδιο το κτίριο όσο και με τη διαδρομή που θα χρειάζεται να κάνουν για να πάνε.

Μιλήστε θετικά για τα οφέλη των μαθημάτων που θα κάνει, όπως ότι θα μπορεί σιγά σιγά να διαβάζει μόνο του βιβλία, περιοδικά, επιγραφές στο δρόμο και ότι θα γνωρίζει να χρησιμοποιήσει χρήματα για τις συναλλαγές του. Παρουσιάστε τη διαδικασία της μελέτης ως ένα από τα καθημερινά καθήκοντα που θα έχει και πείτε του ότι θα είστε βοηθητικοί όποτε χρειαστεί.

Τέλος, υπενθυμίστε τους τρόπους προστασίας από τα πειράγματα των άλλων παιδιών, όπως να μάθει να βάζει το ίδιο όρια, να ζητάει τη βοήθεια των φίλων του και να απευθύνεται στο εκπαιδευτικό προσωπικό για οποιαδήποτε απειλή βιώσει μέσα στο σχολείο.

Θανάσης Ηλιόπουλος

Αναπληρωτής ΠΕ23 Ψυχολόγος

για την σχολική χρονιά 2022-2023